Draagdoek of Draagzak

Wat past bij mij? Een draagdoek of een draagzak?

Een veelgestelde vraag! Wat past nou echt bij jou? Wij leggen je graag uit wat de voor- en nadelen zijn van ieder systeem, zodat jij kunt kiezen wat het beste bij jou past!
 

Wat is er beter? Een draagdoek of draagzak?

Dat is eigenlijk niet in 1 zin te zeggen. Laten we voorop stellen dat je kindje dragen uberhaupt al heel mooi is en heel veel voordelen heeft voor jouw kindje. Of dit nu in een draagdoek is of in een ergonomische draagzak. 

Je draagt je kindje dichtbij en het nabije contact maakt dat jouw kindje zich vertrouwd en geborgen voelt. 

Ook zit jouw kindje in zowel een goed geknoopte draagdoek als in een ergonomische draagzak in een goede spreidhouding. Dit betekent de bovenbeentjes volledig ondersteund tot in de knieholte, waarbij de billen lager zijn dan de knietjes. Dit is van belang voor een goede heupontwikkeling. 

Het is tevens van belang dat jouw kindje de natuurijke bolling van de rug kan behouden. Dit is ook mogelijk in zowel een draagdoek als ergonomische draagzak. 

 

Draagdoek

Binnen de draagdoeken heb je ook nog eens twee keuzes. Een rekbare draagdoek of een geweven draagdoek. Over dit verschil hebben wij nog een andere uitgebreide blog geschreven. Je kunt hier meer lezen over de verschillen tussen rekbaar of geweven draagdoeken.

Veel mensen denken dat het knopen van een draagdoek ingewikkeld is. Dit komt soms mede door de grote lengte van een draagdoek. De gemiddelde draagdoek heeft namelijk een lengte van 4.6 meter tot 5.2 meter. 

Maar het knopen van een draagdoek is niets meer dan goed oefenen. Het is net iets als leren veters strikken of fietsen. Als je het eenmaal kunt, verleer je het niet meer.

Met elke keer dat je opnieuw knoopt, wordt de knoop steeds fijner en beter. Kom je er niet uit met een goede instructie? Dan is het altijd mogelijk de hulp van een draagconsulent in te schakelen. 

Een draagdoek draagt altijd ergonomisch als je deze goed knoopt. De beentjes, heupen en rug van jouw baby worden goed ondersteund en jouw kindje wordt volledig omsloten. Dit draagt zeer comfortabel en veilig. De ondersteuning in een draagdoek is altijd optimaal.

Een draagdoek past altijd. De doek kan iedereen gebruiken en je hoeft niets opnieuw in te stellen. De draagdoek zit ook altijd fijn en mooi omsloten om je heen. Dit zorgt voor een optimale support. Dit is ook erg fijn bij schouder-, nek-, bekken- en rugklachten.

Een geweven draagdoek heeft als ander voordeel dat deze nooit te klein wordt. Je kunt dragen vanaf dag 1 tot ver in de peutertijd. Je kunt je kindje namelijk dragen op je buik, heup of rug. 


Voordelen van een geweven draagdoek:

 • Perfecte pasvorm voor pasgeboren baby's (ook hele kleine kindjes en prematuur geboren kindjes) en sterk genoeg om ook peuters te kunnen dragen.
 • Heel goede verdeling van het gewicht. Wat ideaal is voor mensen met gevoelige spieren in de nek of bij rugklachten.
 • Altijd ergonomisch, omdat je je kindje goed kunt ondersteunen met de draagdoek.
 • Je kunt variëren met knopen. Er zijn wel meer dan 20 verschillende knopen mogelijk. 
 • Als je de kunst van het knopen te pakken hebt, duurt het knopen van de draagdoek slechts enkele minuten.
 • Duurzaam, je kunt de draagdoek lang gebruiken, maar ook gemakkelijk nog voor een eventueel tweede kind.

Nadelen van een geweven draagdoek:

 • Je moet even investeren in het leren knopen met de draagdoek. 
 • Als het vies weer is of als je knoopt op een vieze ondergrond, liggen de doekbanen op de grond tijdens het knopen.

Draagzak

Draagzakken heb je in vele soorten en maten. Vaak wordt er gesproken over een ergonomische draagzak. Maar wat is dat nou precies?
 

Ergonomische draagzak

Een ergonomische draagzak is volledig instelbaar voor jouw kindje. Dit betekent dat deze jouw kindje optimaal kan ondersteunen. De beentjes worden ondersteund van knie tot knie, de billetjes komen lager dan de knietjes en de rug heeft de kans de natuurlijke bolling aan te nemen. 

Maar ergonomisch betekent ook ergonomisch voor jou. Een goede optimale ondersteuning, het gewicht van jouw kindje goed tegen jou aan en een mooie verstelbaarheid van de draagzak, maakt het ook ergonomisch voor jou.

Een draagzak die alleen onder de billen ondersteunt, maar niet onder de beentjes, een hard rugpand heeft of werkt met een verkleinkussen is niet ergonomisch. Ook al worden deze we zo genoemd. Ergonomisch is namelijk geen beschermde titel. 

Met bovenstaande uitleg kun je je voorstellen dat het belangrijk is dat een draagzak met jouw kindje mee kan groeien en dus volledig instelbaar is, een zacht rugpand heeft en comfortabel draagt. 

 

De voordelen van een ergonomische draagzak: 

 • Snel en eenvoudig in te stellen
 • Je hoeft niet te leren knopen
 • Een draagzak is compact en makkelijk mee te nemen
 • Weinig stof of lange delen, waardoor je je kindje ook gemakkelijk kan dragen als je werkt op een vieze of natte ondergrond.

De nadelen van een ergonomische draagzak:

 • Je draagt altijd meer op één punt op je schouders, wat het zwaarder maakt voor mensen die gevoelig zijn in de nek, schouders of rug.
 • Sluit bij pasgeboren baby's altijd iets minder mooi aan dan een draagdoek.
 • Je hebt altijd te maken met een maatbeperking. Zo is de Pure Baby Love draagzak te gebruiken van maat 56 tot maat 92/98. Daarna ondersteunt deze niet voldoende meer

Heb je een keuze kunnen maken?

Wij hopen dat bovenstaande informatie jou helpt om een keuze te maken. Uiteraard kun je ook beide producten naast elkaar gebruiken.

Kom je er toch nog niet uit? Neem dan contact met ons op! Onze draagconsulent helpt je graag!

Wil jij graag een geweven draagdoek kopen? Kijk dan hier voor ons mooie assortiment met de fijnste draagdoeken! 

Wil jij graag een ergonomische draagzak kopen? Pure Baby Love heeft fijne, volledig instelbare draagzakken in het assortiment. Onze draagzakken vind je hier!
      28-03-2018 10:07     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Karen Smoots -  04-04-2022

Dads are getting more involved in child-rearing. Even though most fathers still aren’t changing diapers, there is one thing they can do to increase bonding time with their babies: wear them! Carriers for men are becoming increasingly popular with modern parents. I’ve found the best baby carrier for dads by researching and testing several different brands of carriers. https://www.k2babycare.com/best-baby-carriers-for-big-dads/

 Peter M. Parker -  17-10-2020

An ideal baby carrier is what will give the right kind and amount of support to head and neck of your baby. If you choose a front carrier, see to it that the leg holes are big enough for your baby’s comfort but not so big that the baby slips through them. Read more here: https://www.lootlayoffer.com/