Foto

Een rekbare draagdoek, geweven draagdoek, ringsling of een draagzak?

Als je je kindje wilt gaan dragen, is het van belang om te kiezen welke manier van dragen jouw voorkeur heeft. Ga je voor een rekbare (elastische), een geweven draagdoek, een ringsling of een draagzak?

Om een keuze te maken is het van belang dat je juist geinformeerd bent over de verschillen en de mogelijkheden. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg.

 

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is geschikt vanaf het moment dat je kindje is geboren tot in de peutertijd. Je kunt de doek dus een lange tijd gebruiken. De geweven draagdoek is draagkrachtig, waardoor ook oudere kindjes er nog prima en comfortabel in gedragen kunnen worden. Dit zonder dat het zwaar wordt voor de ouder die draagt. Er zijn ontelbaar veel knopen mogelijk. Je kunt je kindje dragen op je buik, heup of rug. De knoop in onze draaginstructie voor op je buik is geschikt direct na de geboorte. Bij een geweven draagdoek knoop je direct je kindje in de draagdoek. Het knopen is even oefenen, maar als je de techniek eenmaal beheerst is dragen met een draagdoek heel veelzijdig en prettig. Het gewicht dat je draagt wordt namelijk heel fijn verdeeld. Dragen in een geweven draagdoek is over het algemeen luchtiger dan in een rekbare doek. Je kindje hoeft maar in 1 laag stof te worden geknoopt. Ook is de geweven draagdoek aan te raden als er sprake is van een prematuur / dysmatuur geboren kindje, vanwege de juiste ondersteuning. Een geweven draagdoek is een duurzame keuze, omdat deze lang mee gaat.
 

Rekbare / Stretch draagdoek

Een rekbare draagdoek wordt vaak gebruikt vanaf dag 1 tot ongeveer 8 a 9 maanden. Met een rekbare draagdoek kun je je kindje voor op je buik knopen. Omdat je kindje steeds zwaarder wordt, ga je rond de 8 a 9 maanden merken dat het minder comfortabel wordt en stappen veel ouders over van een rekbare draagdoek op een geweven draagdoek. In een rekbare draagdoek draag je je kindje in 3 lagen stof. Dit is relatief warm in de zomer. Wel zijn rekbare draagdoeken verkrijgbaar in diverse diktes. Pure Baby Love heeft (nog) geen rekbare draagdoeken in het assortiment. 
 

Ringsling

Een ringsling is een korte draagdoek met ringen aan een uiteinde. Je draagt je kindje hierin op je buik of heup. Het gewicht wordt verdeeld over je rug en één schouder. De ringsling kun je gebruiken hoe lang jij het fijn vindt. De ringsling wordt ook wel gebruikt voor kortere draagmomenten; het moment dat je je kindje even snel wilt troosten, vanuit het autostoeltje een boodschap doen in de supermarkt etc.. 
 

Draagzak

Een draagzak heeft een knoop en/of clicksysteem. Je hebt draagzakken voor baby's en draagzakken voor peuters. Het is altijd aan te raden om een draagzak te gaan passen als je hiervoor kiest. Een draagzak die bij de één lekker zit, hoeft bij een ander helemaal niet prettig te zitten. Doe dit altijd bij een draagconsulent of een gespecialiseerde winkel. Er zijn namelijk ook veel (te dure) draagzakken op de markt die niet ergonomisch zijn, maar zich wel zo noemen. Een draagzak draagt anders dan een draagdoek. Het gewicht wordt minder verdeeld, maar 'hangt' op één punt op je schouders en heup. Een draagzak is een mooi alternatief als je opziet tegen het knopen van een draagdoek. 


Indien je nog vragen hebt over draagdoeken, het kiezen van een draagdoek of over dragen in het algemeen, neem dan contact op met onze draagconsulente. Via onze chatfunctie op onze website kun je direct een berichtje achter laten. Of stuur gerust een mail naar info@purebabylove.com

Klik hier om je eigen favoriete draagdoek of ringsling te kopen
!

 

Maatkeuze


Wij hebben ervoor gekozen om de meest gangbare maten van draagdoeken in ons assortiment op te nemen.

Een maat 4 (3.70m) wordt vaak gebruikt door een al wat ervaren drager voor een mooie heup- of rugknoop. De doek is compact en makkelijk mee te nemen. Een maat 4 is niet geschikt voor het dragen van een pasgeboren baby.

Met een maat 5 kun je de meeste knopen maken als je als dame kledingmaat 36 hebt of kleiner. Draag je een grotere kledingmaat, dan kun je er bijvoorbeeld wel altijd een heup- en of rugknoop mee maken. 


De maten 6 of 7 zijn de meest gangbare maten. Hier kun je eigenlijk alle gewenste knopen mee maken. Tot confectiemaat 44 dames en confectiemaat 50 mannen kun je eigenlijk alle knopen maken met een maat 6 (4.60m). Heb je een grotere confectiemaat (tot maat 52 dames), dan raden we je aan te kiezen voor een doek in maat 7 (5.20m).

Maat 8 wordt wel gebruikt voor de specifieke knopen die gebruikt worden bij de 'knoopwijzen voor zwangeren' of is geschikt voor dames met een confectiemaat groter dan maat 52.

Draagdoek prematuur is speciaal gemaakt voor deze groep. Deze doek is smaller dan de standaard draagdoek. Deze is te gebruiken tot ongeveer (baby)kledingmaat 56/62. Daarna is de standaard draagdoek een betere keuze. 

 
Als meerdere mensen dragen met de draagdoek, bijvoorbeeld de vader en de moeder, raden we je aan uit te gaan van degene met de grootste maat.