Foto

Eigenlijk draag je je kindje in de zwangerschap al. Jouw baby voelt zich in jouw baarmoeder vertrouwd, beschermd en verbonden. Ook vindt jouw baby rust in het horen van jouw hartslag. 

Op het moment dat je baby ter wereld komt, voel je als ouders meestal direct de liefde voor jouw baby. Ook voel je je direct verantwoordelijk voor het welzijn van jouw kindje. Je hebt de drang om je kindje te beschermen en het liefst houd je je kindje dicht tegen je aan om deze lief te hebben, te voelen, te ruiken en te knuffelen. Hierdoor voelt jouw baby zich ook buiten de buik veilig, vertrouwd en verbonden.

Eigenlijk is het dus heel natuurlijk om je kindje bij je te gaan dragen in een draagdoek. Jouw hartslag, warmte, geur en stem worden herkend door jouw baby en geven een gevoel van verbondenheid, vertrouwen en bescherming. 

Er zijn veel voordelen aan het dragen van je baby of peuter met een Pure Baby Love draagdoek;

  • Door het huid op huid contact komen er bij zowel jou als bij jouw baby het hormoon Oxytocine vrij. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon draagt bij aan de band tussen ouder en kind en het gevoel van geluk en blijdschap. Ook draagt Oxytocine bij aan de productie van borstvoeding.
  • Een draagdoek vermindert prikkels uit de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een druk feestje; als ouder kun je toch genieten van de gezelligheid, terwijl je baby veilig, geboren bij je kan zitten of slapen.
  • Een draagdoek kan een kinderwagen of buggy vervangen of een mooie aanvulling zijn. Een draagdoek is eenvoudig mee te nemen en te gebruiken in allerlei situaties. Op het strand, een boswandeling, openbaar vervoer of een drukke stad. Situaties waarin een kinderwagen niet altijd praktisch is, maar een draagdoek wel.
  • Het grote verschil in prijs; voor een mooie kinderwagen betaal je al snel een paar honderd euro, maar voor een mooie hippe draagdoek ben je aanzienlijk minder geld kwijt. Bij ons kun je al een draagdoek aanschaffen vanaf €75,-.
  • Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die worden gedragen minder huilen dan baby’s die niet worden gedragen. Als je baby (veel) huilt kan het dragen in een draagdoek een fijne troost zijn en rust geven.
  • Tijdens het dragen van je baby heb je je handen vrij. Huishoudelijke klussen, werken, een boodschap doen etc. is allemaal mogelijk als jouw baby veilig in de draagdoek zit of slaapt. Let hierbij wel altijd op de veilgheid! Zie hiervoor ook onze veiligheidsinstructies.
  • Het dragen van je baby draagt bij aan de fysieke ontwikkeling van je baby; aan de ontwikkeling van de hersenen, het evenwichtsorgaan en is positief voor de ontwikkeling van de heupen en rug. Je baby zit in een zeer natuurlijke 'kikkerhouding' (beentjes in M-houding) in een goede ergonomische draagdoek. Zelfs voor kindjes met heupdysplasie is het soms –altijd na overleg met de arts- mogelijk om zonder spreidbroek gedragen te worden. Tevens heeft dragen een positief effect op de spijsvertering en doorbloeding en kan helpen bij refluxklachten en krampjes. Ook is het dragen in een draagdoek ergonomisch verantwoord voor de drager of draagster zelf. Neem bij twijfel over medische klachten ook altijd contact op met een arts.
  • Het op de arm dragen van je baby of peuter is fysiek best zwaar. Met een draagdoek zal je ervaren dat het veel minder zwaar is, omdat je kindje dicht en stevig tegen je aan zit.
  • Indien je borstvoeding geeft, kun je de doek gebruiken om discreet te kunnen voeden. Je kunt de doek om jullie heen slaan. I.v.m. de veiligheid raden wij het af om de baby te voeden in een geknoopte doek. Zie hiervoor ook onze veiligheidsinstructies.
 
Een 'roze wolk' is er niet altijd of meteen voor iedere ouder. Een onrustige baby, een huilbaby, een baby met refluxklachten of allergie, prematuur geboren kindjes, onzekerheid bij de ouders, (ongevraagde) adviezen uit de omgeving, ongewenste zwangerschap, postnatale depressie etc. maken dit soms erg lastig. Voor ouders waarbij dit fijne gevoel niet direct aanwezig is, zal het dragen in een draagdoek een grote bijdrage kunnen leveren.

Heb jij nog vragen over het dragen van je kindje? Stel deze dan gerust aan onze draagconsulente via de chatfunctie op de website of via email: info@purebabylove.com