Voorkeurshouding baby
Voorkeurshouding van het hoofdje komt heel veel voor. Een voorkeurshouding kan ongemakken geven bij de baby; meer huilen, meer spanning in de nek en rug en cosmetisch gezien een afgeplat of scheef hoofdje. Dat wil je graag voorkomen of snel na de geboorte verhelpen. Dit zodat je kindje meer ontspannen in zijn/haar vel zit, maar ook om de blijvende afplatting van het hoofdje te voorkomen.
Hoe ontstaat een voorkeurshouding?
In de buik wordt de ruimte steeds meer beperkt. Het hoofdje ligt in de laatste weken vaak al steeds meer één kant op. Daardoor ontstaat eigenlijk een wat stijve nek.
Maar ook kan een supersnelle bevalling of juist een bevalling waar langdurig kracht op het hoofdje is geweest zorgen voor meer spanning in de nek.
Na de geboorte is het advies om je kindje op de rug te laten slapen in verband met veilig slapen. Maar als je dan als baby een wat stijve of pijnlijke nek hebt, leg je je hoofdje naar de meest comfortabele kant. Omdat de schedelnaden nog los zijn en er langdurig druk is op één plek van het hoofdje ontstaat een afgeplat hoofdje of een scheef hoofdje. De schedelnaden groeien in de eerste maanden aan elkaar en afplatting is dan ook vaak blijvend.
Wat zie je soms nog meer bij een voorkeurshouding?
Soms blijft het niet alleen bij een voorkeur voor een kant, maar huilt een baby meer, is niet ontspannen en overstrekt vaak. Dit zie je vaak terug bij het verschonen. Je kindje holt de rug dan tot een hoepeltje. Dit zijn duidelijke tekenen dat de kleine echt last heeft van de nek en het niet alleen blijft bij de voorkeur voor één kant. Vaak is dan wat meer hulp nodig dan alleen onderstaande tips. Bijvoorbeeld van een kinderfysiotherapeut of van een osteopaat die gespecialiseerd is in baby's. Dit is in deze situatie een echte aanrader, want na een paar behandelingen heb je vaak een veel meer ontspannen kindje.
Tips bij een voorkeurshouding
Onderstaande tips helpen je kindje bij een voorkeurshouding of ter preventie van een afgeplat hoofdje.
1. Draag je kindje in een draagdoek of draagzak. Door te dragen haal je de druk weg van het achterhoofdje. Zo ontstaat er geen (verdere) afplatting door te veel liggen op het achterhoofdje. Overdag veel dragen verlicht al een hoop uren druk op het hoofdje.
2. Laat je kindje als hij/zij wakker is even op de buik liggen. Oefenen om het hoofdje op te tillen maakt de nek meteen sterker.
3. Slapen is altijd het veiligste op de rug. Maar een baby mag ook zeker even op de buik of zij liggen als jij toezicht houdt. Bijvoorbeeld naast jou in de box. Daarmee verlaag je ook de druk op het achterhoofdje.
4. Gebruik niet overmatig wipstoeltjes, de maxi cosi of ligstoeltjes in de eetstoel. In deze houding is alle druk op het achterhoofdje en je kindje kan in een heel inactieve houding alles al zien. Er is geen noodzaak om te bewegen. Deze houding versterkt verdere afplatting.
5. Draai je kindje eens om in bed en draai het hoofdje. Kindjes draaien het hoofdje graag naar jou toe. Soms helpt dat. Maar bij een echte voorkeurshouding zal een kindje toch vaak terug draaien. Bovenstaande tips zijn dan vaak veel waardevoller.
6. Bezoek tijdig een kinderfysiotherapeut of osteopaat die ervaren is met baby's. Slechts enkele behandelingen maken vaak al verschil. Zij adviseren dit vaak in combinatie met dragen omdat dat de druk vermindert op het hoofd. Tijdig langs een specialist voorkomt vaak een erger wordende afplatting of scheef hoofdje.
Welke draagdoek of draagzak bij een voorkeurshouding?
Belangrijk is de ergonomische houding (van knie tot knie ondersteunt, bolle rug en tot de nek ondersteunt). Niet alle draagzakken die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn ergonomisch of passen meteen vanaf de geboorte.
Bij draagzakken is het mooi als de banden over de schouder naar de heupband lopen. Je stimuleert dan extra de ontspannen houding van de rug. Dit in tegenstellingen waarbij de schouderbanden vastgemaakt zijn aan het rugpand. Je trekt de rug dan immers platter/holler, terwijl juist deze kindjes extra baad hebben bij een bolle ontspannen rug.
Uitermate geschikt zijn een draagdoek (elastisch of geweven) of de draagzak Click & Go of Wrap & Go!
Hulp van onze draagconsulent?
Soms heb je behoefte aan advies op maat! Iemand die even meekijkt naar jouw wensen en jullie situatie. Je kunt onze draagconsulent eenvoudig een WhatsApp sturen en zij komt snel bij jullie terug. Zo koop je meteen het product dat echt bij jullie past!